Meer dan 50 jaar ervaring
Advies op maat
Grootste assortiment van Nederland
Gratis verzending vanaf €100*
Niet tevreden geld terug*
Meer dan 50 jaar ervaring
Klantenservice

Hoe bouw je een sauna?

Op deze pagina vind je een overzichtelijke gids voor het bouwen van je eigen sauna. Hier worden links aangeboden naar uitgebreide informatie over ontwerp, materialen, techniek en accessoires. Daarnaast wordt uitgelegd wat een sauna is en welke voordelen een sauna biedt.

Waar moet ik beginnen?

Voordat je begint met het bouwen of plannen van een sauna, is het verstandig om je eerst goed te verdiepen in alle aspecten van een sauna. Het is handig om te weten hoe een sauna werkt, welke verschillende onderdelen er zijn, hoe de samenstelling en indeling eruit kunnen zien, en welke materialen je kunt gebruiken. In veel gevallen heb je de vrijheid om het uiterlijk en de afmetingen van je sauna volledig naar eigen wens te bepalen.

Als je kiest voor een kant-en-klare sauna, hoef je deze alleen nog te installeren. Maar ook dan is het belangrijk om te weten wat je precies in huis haalt. Neem daarom de tijd om deze informatie door te lezen voordat je begint met het bouwen van je eigen sauna.

Wij hebben de expertise in huis

Wat is een sauna?

De sauna is een ideale plaats voor een totale ontspanning waar de aandacht volledig uitgaat naar je gezondheid en welbehagen. Het saunabad stimuleert en ontspant, geeft het lichaam rust en is gelijktijdig verkwikkend. De weldadige warmte masseert, prikkelt en reinigt de huid.

Dat klinkt natuurlijk aantrekkelijk, maar wat is een sauna nou eigenlijk?

Kort gezegd: een sauna is een ruimte waar de temperatuur heel hoog is en de luchtvochtigheid erg laag. Zo kan een sauna een temperatuur bereiken van 100 graden. Hierdoor gaat men snel zweten, wat een positief effect op de gezondheid heeft. De afwisseling van warmte en koude zorgt er namelijk voor dat poriën zich openen, spieren zich ontspannen en je geestelijk tot rust komt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt een saunabad?

Zo lang als het comfortabel voor je is. Perioden van ongeveer 15 minuten zijn gangbaar, maar dit is geen vaste regel. Verlaat de sauna en koel jezelf af als je het te warm krijgt. Vergeet niet voldoende water te drinken, want je verliest veel vocht door het zweten tijdens een saunabad. Je kunt ook de saunaregels op onze site raadplegen.

Hoe vaak zou ik een saunabad nemen?

Zo vaak als je wilt. De meeste mensen gaan niet meer dan 2 à 3 keer per week, meestal in de avond om te ontspannen na een dag hard werken. Het is belangrijk om voldoende te drinken, omdat je door de hitte veel vocht verliest door het zweten.

Hoe lang duurt het voor een sauna opgewarmd en gebruiksklaar is?

Als de wanden goed geïsoleerd zijn (zoals wij aanbevelen) en er een kachel met voldoende vermogen is geplaatst, zal de ruimte in minder dan een uur op temperatuur zijn. Het is aanbevolen de ventilatieopeningen en de deur tijdens de opwarmperiode gesloten te houden. Vergeet niet de ventilatieopeningen weer te openen bij gebruik.

Een oven met extra vermogen kan de opwarmtijd aanzienlijk verkorten.

Wat is de juiste temperatuur voor een sauna?

De aanbevolen temperatuur ligt tussen de 60 en 90°C. Dit is echter geen vaste regel en elke gebruiker kan de temperatuur naar eigen voorkeur instellen. Over het algemeen geldt 110°C als maximum. Een thermometer in de sauna geeft je de nodige informatie en helpt je je eigen comfortgrens te vinden. Een saunamuts maakt een hete sauna wat draaglijker.

Wat zijn de voordelen van een sauna?

Verlichting van gewricht- en spierpijn

Door de hoge temperatuur verbreden de bloedvaten en wordt de doorstroming van het bloed gestimuleerd. Zo wordt melkzuur in de spieren eerder afgevoerd.

Vermindering van stress

Zowel fysiek als mentaal geeft de sauna een positief effect. Endorfine, ook wel het gelukshormoon, wordt aangemaakt en werkt rustgevend. Bovendien is het in de hedendaagse drukte van de dag eens fijn om een moment voor jezelf te nemen.

Uitscheiden van afvalstoffen

Het verhoogde doorstroming van het bloed stimuleert de werking van ontgiftingsorganen, zoals de nieren en lever. Doordat de poriën van de huid open gaan verlaten de afvalstoffen via deze weg het lichaam.

Gezond voor de huid

Zoals hierboven genoemd is het goed voor de huid om onszelf van afvalstoffen te ontdoen. Het stijgen van de bloedtoevoer naar de huid zorgt er weer voor dat de voedingsstoffen de huid bereiken en zo de huid voeden.

Betere weerstand

Door een sauna bad te nemen het aantal witte bloedcellen toe die het lichaam beschermen tegen ziekten. Zo wordt weerstand tegen bv. verkoudheid en griep opgebouwd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang de exclusieve aanbiedingen en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.