Het formaat van de kachel is cruciaal voor de temperatuurregulatie in de sauna. Waarom? De juiste temperatuur in de sauna is essentieel voor een aangename ervaring. Een kachel die te klein is en een kleine steenmassa heeft, veroorzaakt een onregelmatig warmtebeeld. Dit betekent dat het opwarmen van de cabine langer duurt en elke keer dat de deur open gaat, de temperatuur aanzienlijk daalt, waardoor de kachel opnieuw moet stoken om de gewenste warmte te bereiken.
Het is een misvatting dat een zwaardere kachel altijd tot een hoger elektriciteitsverbruik leidt. Zodra de sauna is opgewarmd, bereikt de kachel een 'stationair regime' waarbij het alleen de warmte compenseert die verloren gaat.
Voorbeeld:
Een 6 kW kachel kan elk uur 30 minuten op vol vermogen branden om het warmteverlies te compenseren, terwijl een 12 kW kachel dit in 15 minuten doet. Beide kachels verbruiken dus na een uur 3 kWh.
Voor het bepalen van het benodigde vermogen volg je deze stappen:
1. Bepaal de inhoud van de saunacabine in kubieke meters: Vermenigvuldig de binnenmaten van de sauna: lengte x breedte x hoogte (alle maten in meters).
2. Verhoog de inhoud met 1 m³ voor elke m² glasoppervlakte.
3. Bij volumes boven de 7 m³, verlaag de inhoudsmaat met 10%.
4. Gebruik deze inhoudsmaat als basis voor de keuze van de kachel.
5. Vuistregel: voorzie 1 kW vermogen per m³.
Bij de technische gegevens van elke kachel staat aangegeven voor welke saunacabine-inhoud ze geschikt zijn.
Tip: Kies niet onmiddellijk een zo klein mogelijke kachel. Extra vermogen verhoogt het comfort en zorgt voor een stabieler temperatuurbeeld.
Laten we uitgaan van een cabine met binnenmaten van 150 x 180 x 210 cm (lengte x breedte x hoogte), uitgerust met een glazen deur en een raam van ongeveer 0,5 m².
1. Bepalen van de inhoud:
Inhoud = lengte x breedte x hoogte = 1,5 m x 1,8 m x 2,1 m = 5,67 m³
2. Toepassen van correcties:
3. Verlagen bij volumes boven 7 m³:
Verminder de gevonden inhoud met 10%: 0,9 x 7,17 m³ = 6,45 m³
4. Vermogensberekening:
Volgens de vuistregel van 1 kW per m³ is het benodigde vermogen 6,45 kW.
5. Vergelijking met beschikbare ovens:
Bijvoorbeeld, voor de Sawo Scandia kachels in de webshop:
Zowel mijn eigen benadering als de specificaties van de Sawo ovens suggereren dat een 6,0 kW of 8,0 kW oven het meest geschikt is.
6. Advies:
Bij twijfel over het te kiezen vermogen, neem contact met ons op voor persoonlijk advies.
Er zijn twee hoofdtypen kachels:
1. Traditionele Finse Kachel: Heeft een met stenen gevulde warmtekorf die door warmtespiralen wordt verhit. Water kan over de stenen worden gegoten om de luchtvochtigheid te verhogen.
2. Combi Kachel: Naast de traditionele functies heeft deze een geïntegreerde waterverdamper om de luchtvochtigheid te verhogen. Het klimaat is minder heet maar vochtiger en de warmte heeft daardoor een grotere impact. Deze kachels hebben vaak een reservoir voor aromatherapie.
Het soft-stoombad dat met een Combi-kachel wordt gegenereerd, verschilt van het klimaat in een stoomcabine waar de luchtvochtigheid met een stoomgenerator op ca. 100% wordt gebracht.
Laat krachtstroom altijd aanleggen door een elektricien. Gebruik hittebestendige siliconenkabels voor de aansluiting van elektrische toestellen in de sauna.
De belangrijkste merken bij BouwJeEigenSauna zijn Sawo(tec), Sentiotec, en Harvia. Deze merken bieden een breed assortiment van instapmodellen tot exclusieve toestellen voor de veeleisende gebruiker. Ze staan bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid.
De kachels van Sawo(tec), Sentiotec, en Harvia kunnen met elk merk saunabesturing worden gecombineerd. Ze leveren ook kachels met geïntegreerde besturing voor compacte saunacabines of situaties waarin de exactheid van de regeling minder belangrijk is.
Ontdek hoe een houtgestookte kachel je sauna-ervaring naar een hoger niveau tilt met de warmte en sfeer van een traditioneel Finse saunabad. In dit artikel bespreken we de voordelen, veiligheidsaspecten, en installatievereisten van houtgestookte kachels.
Lees verderOntdek hoe een houtgestookte kachel je sauna-ervaring naar een hoger niveau tilt met de warmte en sfeer van een traditioneel Finse saunabad. In dit artikel bespreken we de voordelen, veiligheidsaspecten, en installatievereisten van houtgestookte kachels.
Lees verderOntdek hoe een houtgestookte kachel je sauna-ervaring naar een hoger niveau tilt met de warmte en sfeer van een traditioneel Finse saunabad. In dit artikel bespreken we de voordelen, veiligheidsaspecten, en installatievereisten van houtgestookte kachels.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Ontvang de exclusieve aanbiedingen en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.
Total add-ons: