Voor de afwerking van een saunacabine zijn verschillende houtsoorten geschikt, met name zachthout. Zacht hout geleidt warmte niet goed en blijft daardoor, zelfs bij hoge temperaturen, prettig aanvoelen.
Naast de houtsoort zijn ook de groeiwijze, droging en profilering van het hout belangrijke factoren. Voor saunaschroten van Fichte wordt bijvoorbeeld enkel het zeer noordelijk gegroeide ‘Nordisch Fichte’ gebruikt. De kortere groeiseizoenen zorgen voor een fijnere structuur, ook wel fijnjarigheid genoemd. Bovendien wordt saunahout extra gedroogd, zodat het in de saunacabine niet te veel krimpt.
‘Gewone’ schroten van de bouwmarkt geven in de sauna vaak problemen. Door de hitte komt er overmatig veel hars vrij, grote knoesten laten los, vallen eruit, splinteren of barsten. Daarnaast zijn de profilering en droging vaak niet goed, waardoor de mes en groef na verloop van tijd uit elkaar gaan.
Bezuinig dus niet op het hout voor jouw sauna.
Hieronder vind je de houtsoorten die veel worden gebruikt voor de bouw van sauna’s, met een korte beschrijving van elk type hout.