De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Sauna materialen

Meestal wordt een saunacabine volledig in hout gemaakt. hoewel je vooral bij professionele sauna's ook veel steenachtig materiaal tegenkomt. Dit vereenvoudigt de hygiëne maar let hiermee op. Harde steenachtige oppervlakken kunnen onaangenaam heet worden en zelfs brandwonden veroorzaken wanneer het blote lijf er mee in aanraking komt. 

Het hout voor de cabine moet bij hoge temperaturen zowel bestand zijn tegen extreme droogte als tegen de vochtige omstandigheden bij stoomsaunabaden. Bovendien dient het materiaal onder alle omstandigheden prettig aan te voelen. 
Dit stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het hout. Daarom bieden wij voor de afwerking van de cabine enkel teruggedroogd hout aan in de best mogelijke kwaliteit.

De wanden van de cabine kunnen massief worden uitgevoerd, zoals bij een traditionele blokhut, of worden samengesteld en voorzien van een isolatielaag.

De isolatie dient om de warmte binnen de sauna te houden. Welke soort isolatie gebruikt wordt is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.
Wij gebruiken zelf graag minerale wol (glaswol of steenwol) en soms schapenwol. De isolatie dient bestand te zijn tegen de hoge temperaturen in de saunacabine en mag bij deze temperaturen niet degraderen of stinken.
Door toepassing van een dampscherm wordt vermeden dat er zich vocht ophoopt binnen de structuur van de saunawand.

Traditioneel wordt de buitenzijde van de sauna op een zelfde manier afgewerkt als de binnenzijde. Toch is de keuze voor de afwerking van de buitenkant vrijwel onbeperkt omdat deze niet onderhevig is aan het extreme binnenklimaat van de sauna. Je kunt de buitenzijde dus volledig in stijl van de omringende ruimte afwerken.

Via onderstaande links vind je meer informatie over:
° verschillende houtsoorten
° isolatie en dampscherm