De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Ovens elektrisch

Soorten

Sawo_Scandia_NB.jpgWe onderscheiden grosso modo 2 soorten ovens, de (traditionele) Finse oven en de Combi-oven.

Een traditionele Finse-oven heeft een met stenen gevulde warmtekorf. De stenen worden verhit door warmtespiralen. Desgewenst kan er tijdens het saunabad water over de stenen worden gegoten om de luchtvochtigheid en daarmee de impact van de warmte te verhogen. Men noemt een sauna met een dergelijke oven ook wel een droge sauna hoewel de luchtvochtigheid door veelvuldig opgieten sterk kan worden verhoogd. Het meerendeel van de sauna's is met een dergelijke oven uitgerust. Het klimaat is over het algemeen heet (80-100°C) en droog. 

Een Combi-oven heeft naast het traditionele Finse deel een geïntegreerde waterverdamper. De waterverdamper dient om de luchtvochtigheid over een langere periode sterk te verhogen. Het klimaat is over het algemeen minder heet ( ±70°C) en vochtig. Door de hoge luchtvochtigheid heeft de warmte toch een behoorlijke impact op het lijf. Ook hebben Combi-ovens vaak een reservoir voor aromatherapie wat deze vaak wat duurdere ovens zeer veelzijdig maakt.

Het soft-stoombad dat met een Combi-oven wordt gegenereerd is niet te verwarren met het klimaat in een stoomcabine waar de luchtvochtgheid door middel van een stoomgenerator op 100% wordt gebracht en het water van de wanden naar beneden loopt.

De keuze voor een traditionele Finse-oven of een Combi-oven is er één van persoonlijke voorkeur. Sommige saunagebruikers geven de voorkeur aan een droog en heet klimaat terwijl anderen liever in een wat minder hete vochtige sauna vertoeven. Met een Combi-oven heb je beide klimaten onder de knop. Het effect van een Combi-oven kan ook met een traditionele Finse-oven benaderd worden door gebruik te maken van uitgeholde vormstenen, stenen vaasjes, een saunabrise of een druppelaar.

Elektrische aansluiting

sawo_nimbus.jpgHet kleinste type oven tot 3.6 kW kan worden aangesloten op een enkele groep op het zekeringenbord (230 V / 16 A). Dit wil zeggen dat er meestal geen bijzondere aanpassingen aan de elektrische installatie nodig zijn. Een dergelijke kachel volstaat voor sauna's met een inhoud van maximaal 5 m³. Houdt u er wel rekening mee dat bij inschakelen van de kachel de volledige groep wordt belast en er op deze groep dus geen andere gelijktijdige gebruikers kunnen worden aangesloten. 

Een vermogen tot 10.5 kW kan worden aangesloten door middel van een 3-fasen (krachtstroom) aansluiting (3x16A 230V met nul en aarding / tussen de fasen gemeten 380-415V). De voeding van de kachel wordt dan verdeeld over 3 groepen (met elk een andere fase) op het zekeringenbord. Let op, dit kan dus alleen wanneer er door het elektriciteitsbedrijf meerdere fasen in huis worden gebracht. De aansluitng bestaat dan uit 3 fasen / nul / aarde. Een dergelijke aansluiting voldoet voor sauna’s tot maximaal 15 m³.

Voor nog grotere vermogens dient er op te worden voorzien in een zwaardere afzekering. Dergelijke zware vermogens worden over het algemeen enkel toegepast in openbare sauna’s.

Andere aansluitwijzen zijn ook mogelijk. Soms zijn er 3 fasen maar ontbreekt de nul, soms wordt er enkelfasig afgezekerd op een zware zekering en soms wordt een oven (max 6kW) aangesloten op een 2-groeps fornuisgroep. Vraag bij dit soort aansluitingen altijd advies op maat omdat niet alle ovens en niet alle besturingen verenigbaar zijn met een afwijkend aansluitschema.

Gebruik voor de aansluiting van elektrische toestellen in een sauna altijd hittebestendige siliconenkabel.

Onze ovens / merken

De belangrijkste merken van elektrische saunaovens bij BouwJeEigenSauna zijn Sawo(tec), Helo & EOS. Andere merken worden niet actief door ons gepromoot maar zijn wel op aanvraag te leveren. Met deze merken hebben we een breed assortiment dat loopt van eenvoudige instapmodellen met een aantrekkelijk prijsstelling tot exclusieve topsegment toestellen voor de veeleisende gebruiker. Gemeenschappelijk kenmerk van alle toestellen die we verdelen is de hoge constante kwaliteit, de betrouwbaarheid en de grote duurzaamheid.

De onderlinge verschillen tussen de merken zijn misschien het eenvoudigst te duiden door een parallel te trekken met automerken.
Sawo(tec) is dan een middenklasse merk vergelijkbaar met Opel, goed van kwaliteit, betrouwbaar maar niet het meest innovatief en spannend. Wel moet gezegd worden dat Sawo sinds 2014 naast hun standaard assortiment werkt aan een steeds breder gamma topklasse modellen. Met onderscheidend design, hoogwaardige exclusieve materialen en innovatieve techniek gaan ze de strijd aan met de topsegment merken. 

Helo & EOS behoren tot het topsegment op saunagebied vergelijkbaar met bijvoorbeeld Volvo & Audi.
Toegevingen op het gebied kwaliteit kom je bij het Finse Helo niet tegen. Alles draait om kwaliteit, afwerking en goed ontwerp. Helo is er ook van overtuigd dat de kwaliteit van hun ovens vooral tot zijn recht komt bij een juiste combinatie van oven en besturing. Veel ovens van Helo functioneren dan ook enkel met bijpassende Helo besturingen, die overigens ook van topklasse zijn.
EOS is op en top Duits. Degelijke bouwkwaliteit, duurzaam, goed doordachte en mooi ontworpen toestellen. EOS staat met zijn degelijke toestellen vooraan op het gebied van kwaliteit en ontwerpen (strakke lijnen / innovatieve concepten) ontbreekt het soms een beetje aan het sex-appeal dat een aantal Helo toestellen wel heeft.

Besturingen / merken

Hoewel Sawo(tec) en EOS beide ook saunabesturingen produceren (Sawotec onder de merknaam Sentiotec) zijn de ovens van deze merken in principe met elk merk saunabesturing te combineren. Helo heeft een andere benadering en de meeste Helo ovens werken dan ook enkel met een Helo besturing. Alle merken leveren ook ovens met opgebouwde besturing, meestal voor compacte saunacabines en/of voor situaties waarin niet te hoge eisen worden gesteld aan de exactheid van de regeling.