De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Indeling van je sauna

plattegrond sauna.jpgNa het bepalen van de beschikbare ruimte en het gewenste aantal gebruikers kan de indeling van de sauna worden gemaakt.
Houd voor de wanden van de sauna rekening met een dikte van 6 cm voor de voorzetwanden (geconstrueerd tegen een binnenmuur) en een dikte van 7.5 cm voor een vrijstaande wand. Onderaan deze pagina vind je een linkje waarmee je wat voorbeeld plattegrondjes kunt downloaden.

De saunabanken

De minimale diepte voor een saunabank is 40 cm (vergelijkbaar met diepte van het zitvlak van een keukenstoel). Om op te gaan liggen is dit echter vrij smal, je armen hangen al snel naast de bank en dat is niet comfortabel.
Standaard is een diepte van zo’n 50 à 60 cm, deze diepte geeft zowel voor zitten als voor liggen een goed comfort. Banken met een grotere diepte geven vooral extra comfort in liggende houding.

Tip: Ga op je rug op de grond liggen met 1 schouder vlak langs een wand en meet je ligbreedte eens op. Zo ontdek je gemakkelijk wat voor jou een comfortabele ligbreedte is.

sauna_snede_over_banken.jpg

Een normale hoogte voor een bank, als mede het hoogteverschil tussen onder- en bovenbank, is 40 à 45 cm.

Probeer altijd een combinatie van boven- en onderbanken te realiseren. De temperatuur in een sauna is hoger bij het plafond en lager bij de vloer. Banken op verschillende hoogte geeft je dus de keuze tussen verschillende temperatuur zones.
Bij compacte sauna’s kun je de onderbank in de hoeken onder de bovenbank laten doorlopen. Je wint dan vaak net genoeg ruimte om ook op de onderbank te kunnen gaan liggen (met je voeten onder de bovenbank).
In sommige gevallen is het mooier ook de verticale stukken tussen vloer en onderbank en tussen onder- en bovenbank te bekleden. Denk er dan wel aan de ruimte onder en achter de banken bereikbaar te houden zodat je deze kunt schoonmaken.

Interieurs worden meestal gemaakt in Abachi hout  maar er zijn voor de interieurs ook vele andere mooie houtsoorten verkrijgbaar. Je kunt het interieur volledig zelf maken aan de hand van een duidelijke bouwinstructie of de banken op maat bij ons bestellen. Neem ook voor bijzondere wensen contact met ons op. Wij gaan graag een uitdaging aan.

Tip: neem een stoel of ligstoel waar je comfortabel op zit of ligt en neem de afmetingen van deze stoel (zithoogte / diepte zitvlak / eventuele helling van zitvlak en rugleuning) als basis voor het ontwerp van je eigen saunabank). Denk erom, indien je op de betreffende bank eveneens comfortabel wilt kunnen liggen is een hellend zitvlak af te raden.

Plaats voor de sauna oven

Meestal wordt de kachel in een hoek naast de deur geplaatst. Afhankelijk van de vorm van de sauna en de gewenste indeling kunnen ook andere locaties goed werken.

Rond de kachel dient nog wat plaats (10 cm) te worden vrijgehouden voor het plaatsen van een kachelhek.

Voor de exacte afmetingen van de kachels zie de technische gegevens bij de aangeboden producten. Als je bij het ontwerp rekening houdt met een ruimte van ongeveer 50x40 cm als opstelplaats voor de kachel komt je meestal wel uit.

Verder dient er vlak bij de oven een ventilatie-opening te worden voorzien. Meestal zit deze laag bij de grond achter de oven. Indien de oven vlak naast de deur hangt werkt een royale spleet onder de deur ook prima. 

De deur van de sauna

De deur van een sauna draait altijd naar buiten. Doe dit voor u eigen veiligheid niet anders, zie ook de veelgestelde vragen voor het waarom.

Een gangbare buitenmaat van de door ons geleverde deurgehelen (deur met kozijn en sluitwerk) is 189x69cm maar de deuren zijn er ook in afwijkende maten. Een deur op maat kan ook en is niet eens veel duurder dan een standaard deur, vraag naar de mogelijkheden. Houdt bij het bepalen van de plaats van de deur rekening met de draairichting en draairuimte voor het deurblad.

Traditioneel zijn de deuren van hout en voorzien van een klein glazen raampje. Steeds vaker worden deuren in gehard glas geplaatst waarbij je de kleur van het glas zelf kunt kiezen.

Ramen in de sauna

Gebruik bij het plaatsen van vensters in een sauna altijd gehard glas. Dit glas is beter bestand tegen hitte (gevaar voor thermische breuk) en valt bij breuk uiteen in kleine stukjes (zoals de zijruit van een auto). Gewoon glas geeft bij breuk gevaarijke scherven die ernstige snijwonden kunnen veroorzaken.

Hoewel het integreren van een bestaand raam (een bestaand venster in een buitengevel) in een sauna zelden tot problemen leidt adviseren wij toch om contact op te nemen met de glasleverancier of aannemer. De grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen door hoge thermische spanningen in het glas leiden tot thermische breuk.