De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Houtsoorten

Er zijn heel wat houtsoorten te vinden die geschikt zijn voor de afwerking een saunacabine. Gezamelijk kenmerk van deze houtsoorten; het is zachthout. Doordat zacht hout warmte slecht geleidt voelt het ook bij hoge temperaturen nog prettig aan.

Niet enkel de soort van het hout is van belang, ook de groeiwijze, de droging en de profilering zijn belangrijke factoren. Zo wordt voor de saunaschroten uit Fichte enkel het zeer Noordelijk gegroeide Nordich Fichte gebruikt. Doordat de groeiseizoenen korter zijn heeft het hout een fijnere structuur (fijnjariger). Saunahout wordt bovendien verder gedroogd zodat het in de hete sauna niet te veel meer krimpt en de mes en groef van de schroten steken extra ver in elkaar.

'Gewone' schroten van de bouwmarkt geven in een sauna tal van problemen. Door de hitte komt er overmatig veel hars vrij, de (grote) knoesten laten los en vallen er uit en ze splinteren of barsten. Doordat ook de profilering en droging niet goed is komen na verloop van tijd de mes en groef uit elkaar. Bezuinig dus niet op het hout voor de sauna.

De volgende houtsoorten worden veel gebruikt voor de bouw van sauna’s:

Vuren of grenen

“Gewoon” grenen of vurenhout is geschikt als constructiehout (bijvoorbeeld voor de structuur van de wanden). Zoek een enigszins aanvaardbare en rechte kwaliteit. De grote bouwmarkten durven nog wel eens hout van zeer slechte kwaliteit aan te bieden, krom, slecht gedroogd en met grote noesten. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht kleurt het hout geelbruin.

Voor de afwerking van het interieur van de cabine is adviseren wij om enkel het langzaam gegroeide en teruggedroogde Noordeuropese Vuren (Nordisch Fichte) te gebruiken.

Toepassing: als constructiehout voor bijvoorbeeld de wanden

Polarfichte / Nordisch Fichte (Noordeuropees vuren)

pict VUREN.jpgUitsluitend het zeer langzaam gegroeide en teruggedroogde Noordeuropese Fichte komt in aanmerking voor gebruik in de saunaproduktie.
De levendige tekening, het fijnjarige profiel met de bekende kleine noesten en de zachte geur zijn kenmerkend voor deze houtsoort.
Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht kleurt het hout geelbruin.

Toepassing:  als schroot voor de afwerking van de binnen- en/of buitenzijde van de saunacabine / als constructiehout voor de verschillende wanden

Western Hemlock

pict HEMLOCK.jpgHet aan de westkust van Canada gegroeide hout bezit vrijwel geen hars en is daardoor uitermate geschikt voor de bouw van sauna's.
De bomen kunnen flink groot worden, tot wel 70 m hoog worden en komt in de Pacific Northwest veel voor.
Het hout is iets harder dan Fichte, fijner van structuur en noestenvrij. De houtkleur is iets donkerder en de tekening zeer fraai.

Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen.

Schwabisch Hemlock

Schwabisch Hemloch is niet te verwarren met Western Hemlock. Schwabisch Hemlock is afkomstig van de Duitse Witte Den. Het is veel goedkoper dan Western Hemlock en ook lichter van kleur.
Je zou Schwabisch Hemlock kunnen zien als een superieur noestvrije kwaliteit van Nordisch Fichte. Iests harder dan Fichte, fijner van structuur, noestenvrij en ongeveer de zelfde kleur als fichte.

Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen.

Western Red Ceder

pict CEDER.jpgDe roodbruine kleur, de fraaie tekening en de zeer sterke volle houtgeur zijn kenmerkend voor deze houtsoort die iets "roder" is dan Hemlock.
Je kent de geur van ceder misschien als de fijne reuk van sigarenkistjes. Praktisch kent deze houtsoort zijn beperkingen door haar zachtheid.

Toepassing: Hoofdzakelijk voor binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen.

Abachi

pict ABACHI.jpgHet hout is vers witachtig tot crèmegeel, aan licht blootgesteld tot goudgeel nakleurend.
Doordat er geen duidelijk verschil tussen spint en kernhout toont het hout zeer clean en egaal van uitzicht.
Het hout geleid zeer slecht warmte en is vrij van hars en splinters.

Toepassing: Met voorsprong de meest populaire houtsoort voor het maken van saunabanken en andere interieur delen. Ook geschikt voor allerlei andere binnen- en buitenafwerkingen van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, deuren en kozijnen.

Erle (Elzenhout)

pict_ERLE.jpgVers gezaagd elzen heeft een vrij egaal uitzicht doordat het spint dezelfde kleur heeft als het kernhout.
Na enige tijd blootgesteld te zijn geweest aan licht en lucht wordt het uiteindelijk bleekgeel met een roodachtige tot licht roodbruine tint.
De tekening is levendig met kleine kwasten en onregelmatige bruine strepen. Het hout is zacht, taai en matig sterk.

Toepassing: Voor de binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten,… Minder geschikt voor het maken van interieurs aangezien het hout de neiging heeft te werken en krom te trekken.

Espen

pict_ESPEN.jpgDit is een mooie lichtkleurige houtsoort afkomstig van de Populier-boom.
Het heeft een fijne structuur, een uiterst gering harsgehalte en is nagenoeg noestvrij.
Op het langsvlak is een vage tekening te zien, veroorzaakt door de wat donkerder gekleurde groeiringgrenzen. Spint is gewoonlijk niet te onderscheiden van kernhout.
Door aanwezigheid van trekhout is de kans op krom- en scheluwtrekken groot.
Populieren is matig sterk, zacht en voor zijn gewicht taai.

Toepassingen: Voor de binnen- en buitenafwerking van de saunacabine zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten,… Ook gebruikt voor het maken van interieurs, banken,… Buiten de saunabouw vanwege zijn lage gewicht en taaiheid veel gebruikt voor het maken van klompen en keukengereedschap

Er zijn uiteraard ook nog andere houtsoorten te vinden die geschikt zijn. Over het algemeen zijn hardhoutsoorten minder geschikt omdat deze de warmte te goed geleiden en daardoor bij hoge temperaturen onaangenaam heet aanvoelen.

Indien je een goed beeld wilt krijgen van de verschillend houtsoorten bestel dan ons houtstalenpakket.