De site voor sauna-zelfbouwers en sauna-liefhebbers

Totaal: € 0,00 

Gratis SaunaRegels bij iedere bestelling op BouwJeEigenSauna.com*

Door Stijn van Otterdijk, 11/08/2014 - 19:40
BouwJeEigenSauna Saunaregels

Iedereen geeft natuurlijk zijn eigen invulling aan het saunaritueel. 'SaunaRegels' is dan misschien ook niet de best gekozen term maar het geeft wel aan dat er bepaalde gangbare manieren zijn om het saunabad te genieten.

Het aanhouden van zekere hygiëneregels en een juiste volgorde zorgt ook voor een optimaal effect van de sauna en voorkomt dat anderen zich aan je gedrag storen.

 • Je begint bij voorkeur uitgerust en ontspannen aan het saunabad. Eet niet te zwaar en zorg dat je voldoende hebt gedronken.
 • Ga vooraf naar de wc en neem een warme douche. Zo begin je schoon, ontspannen en voorverwarmd aan het saunabad. Droog je lichaam na het douchen goed af, een droge huid transpireert beter. Ook voor de mede-saunagebruikers is het aangenaam wanneer je fris & fruitig de cabine betreedt. 
 • Neem voor de saunagang een warm voetenbad van enkele minuten, dit stimuleert de bloedsomloop en laat je makkelijker transpireren.
 • Ga in de sauna. Een verblijf van ongeveer 15 minuten is gangbaar maar ga zeker niet langer dan comfortabel aanvoelt.
  Neem een liggende of zittende houding aan. Plaats bij een zittende houding de voeten op zitniveau maar vouw de benen niet volledig op zodat de doorbloeding optimaal blijft. Ga de laatste paar minuten van het saunabad rechtop zitten, je lichaam went zo alvast aan de verticale houding.
 • Belangrijk, gebruik een royale handdoek. Je zweet dient op de handdoek te vallen, niet op de saunabanken.
 • Koel af, eerst aan de (buiten)lucht.  Adem een paar keer diep in, dit geeft zuurstof en de longen koelen af.
  Koel verder met water via de slang of (stort)douche. Ten eerste koelt u hierdoor goed af en ten tweede kunt u hierna onbezweet het dompelbad in stappen, wel zo fris. Neem als laatste het dompelbad. Wanneer u na het saunabad niet goed afkoelt blijft u met een sloom gevoel rondlopen. Een goede koeling frist je op en geeft je energie.
 • Na een intense koeling brengt een warm voetenbad het afgekoelde lichaam weer snel op behaaglijke temperatuur.
 • Sommigen vinden het prettig om nu nogmaals te koelen. Herhaalde koeling traint het hart en vaatsysteem en verbeterd de weerstand.
 • Neem tenminste 15 minuten rust alvorens aan een nieuwe ronde te beginnen en drink voldoende om verloren vocht weer aan te vullen.

 

Bovenstaande hebben we laten samenvatten een geïllustreerde kaart met de SaunRegels. De illustraties zijn van Ingrid van der Sleen, formaat A4 en gedrukt op watervast PVC. De kaart krijg je gratis bij iedere bestelling op BouwJeEigenSauna.com, ongeacht het bestelbedrag.

De kaart is tegen betaling ook verkrijgbaar op A3 formaat, dan gedrukt op Berkenhout en zonder ons logo.

 

*Indien u gebruik wilt maken van deze aanbieding, gelieve aan te geven bij opmerkingen.

Categorie: